Hozzávalók:
10 személyre
1 db kakas 2,80 kg
marhafartő 1 kg
marhacsont 1 kg
sárgarépa 20 dkg
fehérrépa 20 dkg
zeller 10 dkg
karalábé 5 dkg
kelkáposzta 10 dkg
vöröshagyma 10 dkg
fokhagyma 2 gerezd
karfiol 10 dkg
metélőhagyma 3 dkg
egész bors
só
Elkészítés:
A kakast, a marhafartőt és a marhacsontot 7 l hideg vízbe tesszük fel főni. Amikor a leves felforrt, a tetejére feljövő habot szűrőkanállal eltávolítjuk, és ízesítjük sóval és egész borssal. Ezután hozzátesszük a zöldségeket és nem erős tűzön, gyöngyöző forrással főzzük. A húsokat a puhulás sorrendjében kiszedjük, majd a levest a tűzről levéve, negyed órát pihentetjük, majd szűrőruhán át leszűrjük. A zöldségeket és a húsokat metéltre vágjuk, majd a kifőzött csigatésztával együtt a levesestálba rakjuk, és rászedjük a tűzforró levest. Apróra vágott metélőhagymával megszórjuk. Hagyományos lakodalmakon a levest a hús nélkül adják fel. A marhahúst felszeletelve, a kakast nagyobb darabokba vágva, tálra téve kínálják. Külön ecetes tormát, mustárt és házi savanyúságot adnak hozzá.
|