Hozzvalk:
10 szemlyre
1 db kakas 2,80 kg
marhafart 1 kg
marhacsont 1 kg
srgarpa 20 dkg
fehrrpa 20 dkg
zeller 10 dkg
karalb 5 dkg
kelkposzta 10 dkg
vrshagyma 10 dkg
fokhagyma 2 gerezd
karfiol 10 dkg
metlhagyma 3 dkg
egsz bors
s
Elkszts:
A kakast, a marhafartt s a marhacsontot 7 l hideg vzbe tesszk fel fni. Amikor a leves felforrt, a tetejre feljv habot szrkanllal eltvoltjuk, s zestjk sval s egsz borssal. Ezutn hozztesszk a zldsgeket s nem ers tzn, gyngyz forrssal fzzk. A hsokat a puhuls sorrendjben kiszedjk, majd a levest a tzrl levve, negyed rt pihentetjk, majd szrruhn t leszrjk. A zldsgeket s a hsokat metltre vgjuk, majd a kifztt csigatsztval egytt a levesestlba rakjuk, s rszedjk a tzforr levest. Aprra vgott metlhagymval megszrjuk. Hagyomnyos lakodalmakon a levest a hs nlkl adjk fel. A marhahst felszeletelve, a kakast nagyobb darabokba vgva, tlra tve knljk. Kln ecetes tormt, mustrt s hzi savanysgot adnak hozz.
|