Hozzvalk:
1 egsz tyk,
35 dkg csirkemj, zza, szv vegyesen,
2 szl srgarpa
1 szl petrezselyemgykr,
1 fej hagyma,
fl karalb,
fl zeller,
10 dkg zldbors,
15 dkg sprga,
10 dkg levestszta,
s, szemes bors
Egy fazkban vizet forralunk, s amikor f, beletesszk a megtiszttott, megmosott tykot egszben, s sval zestjk. Amikor a hssal egytt jra felforr, takarkra lltjuk a lngot, leszrjk a leves habjt, hozzadjuk az alaposan megmosott belssgeket s a megtiszttott leveszldsget. Szemes borssal fszerezzk, s lass tzn fzzk.
Ha a tykhs flig megpuhult, hozzadjuk a zldborst s a megtiszttott sprgt. Addig fzzk, amg a hs majdnem teljesen puha nem lesz. A fazekat levesszk a tzrl, a levest hagyjuk lepedni, majd szrjk le.
Leveses tlba kiszedjk a mjat, zzt, szvet s a zldsgeket, kzben a srgarpt, gykeret, zellert, karalbt, sprgt feldaraboljuk. Kln kifztt levestsztt adunk hozz, vgl rmerjk az ttetsz levest. Forrn tlaljuk.
Elksztsi id: kb. 2.5 ra
J tancs: Mivel a tykhst nem tlaljak a leveshez, mg mieltt teljesen puhra fne, vegyk ki, s szrnyas fszerkeverkkel megszrva egszben sssk meg. Tlalhatjuk msodik fogsknt, vagy vendgvr hideg sltknt.
|