Hozzávalók:
50 dkg pontyszelet,
1 diónyi vaj,
kávéskanálnyi reszelt vöröshagyma,
2 evőkanál liszt,
törött bors,
egy babérlevél,
egy csokor petrezselyemzöld,
só,
1 dl tejföl,
1 tojássárgája.
Az olvasztott vajon üvegesre pirítjuk a hagymát, beletesszük az ujjnyi darabokra vágott halat, meghintjük a liszttel és felengedjük 2 l vízzel. hozzáadjuk a fűszereket, az apróra vágott petrezselyemzöldet és 15-20 percig lassan forraljuk. A tojássárgáját simára keverjük a tejföllel, erre merjük rá a forró levest óvatosan, nehogy összekapja a tojást. Finom, ha a tetejére zsírban pirított zsemlekockát hintünk.
Prófétakenyér.
Hozzávalók:
28 dkg finomliszt,
10 dkg porcukor,
két tojássárgája,
egy citrom reszelt héja,
fél citrom leve,
egy evőkanál tejföl vagy tejszín,
csipetnyi só,
a tetejére:
egy tojásfehérje,
10 dkg mandula.
A hozzávalókat összegyúrjuk, hűvös helyen egy óra hosszat pihentetjük, majd kinyújtva kibélelünk vele egy kisebb tepsit. A tetejét megkenjük a tojásfehérjével és szálkásra vágott mandulával meghintjük. Előmelegített sütőben, erős lánggal szép pirosra sütjük.
|