Mieltt a tszta ksztshez hozzkezdennk, tudni kell azt az aranyszablyt, hogy az igazi gyrt tsztba egy cseppnyi vizet sem tesznk, s hogy a tszta minsge elssorban a j kidolgozstl fgg.
A gyrdeszkra szitljuk a lisztet, kzepbe kis mlyedst csinlunk, amelybe beletjk a tojsokat s megszzuk. vatosan sszelltjuk, majd gyrssal alaposan kidolgozzuk gy, hogy a tszta sima s csommentes legyen. Ezutn cipkat alaktunk ki, tetejket vkonyan megkenjk zsrral, hogy fellete ne szradhasson ki, s tiszta ruhval letakarva 25-30 percig pihentetjk.
A pihentetett tsztkat kinyjtjuk. A sodrfval vkonytott, nyjtott tsztt llandan forgatjuk, hogy vastagsga egyenletes, formja kr alak legyen. A nyjtshoz mindig csak minimlis lisztet hasznljunk, mert a sok liszt repedezett teszi a tszta fellett.
|